Primul pas în alcătuirea unui stil de viață sănătos este o alimentație echilibrată. Pentru asta ai la dispoziție un univers întreg de ingrediente și bunătăți din plante pe care să le incluzi în meniul zilnic.

Dietele populare de pe Internet ne-au învățat că alimentația echilibrată este despre restricții. Noi spunem că este mai mult despre alegeri. Considerăm că un meniu echilibrat este format într-adevăr din multe fructe și legume, la care adăugăm nuci, semințe, uleiuri, cereale, fasole, linte, soia și multe altele.

Totul despre soia

Soia este o plantă originară din Asia de Est, cu o istorie și cu origini din vremurile străvechi. Datorită valorilor nutritive, cât și proprietăților curative, se spune că este sursa longevității celor care o includ cât mai des în dieta lor alimentară. Soia face parte din clasa semințelor uleioase și datorită proprietăților sale, atunci când este procesată corespunzător, textura și aparența ei este similară cu cea a produselor animale. Din acest motiv poate fi folosită fără probleme ca un înlocuitor al acestora (ex: margarină, carne, lapte, brânză).

Beneficii

Proteina de soia, prelucrată corect, este singurul aliment vegetal care oferă corpului toţi aminoacizii de care are nevoie. Protejează vasele sanguine, previne ruperea artelor, reduce incidența bolilor de inimă și hipertensiunea, întărește sistemul imunitar și este o sursă bogată în antioxidanți. Totodată, este cunoscută pentru reducerea colesterolului, combaterea atrofierii musculare și îmbătrânirii pielii și, datorită betacarotenului, poate preveni cancerul la sân.

Toate acestea sunt posibile pentru că boabele de soia au un conținut ridicat de acizi grași omega 3, acid alfa linoleic, acizi graşi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E), acizi graşi nesaturaţi (care înlocuiesc colesterolul nociv). Astfel, un singur bob de soia este alcătuit din 40% proteine, 20% grăsimi, 20% acizi, 10% apă, 5% celuloză şi 5% reziduuri minerale.

Potrivit studiilor recente, țările care consumă regulat soia în meniurile lor, au reușit să reducă frecvența bolilor cardio-vasculare.

Totul despre năut

Acum mai bine de 7.000 de ani oamenii au început să cultive năutul. Aceste boabe mici, de culoare maro sunt una dintre primele și cele mai populare leguminoase de pe planetă. Gustul de nucă și textura granuloasă se combină perfect cu fiecare aliment și ingredient.

Beneficii

Năutul este o sursă bogată de fibre şi proteine. Conține grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, are 0 colesterol. Are un indice glicemic mic și ajută la reglarea glicemiei. Aportul de fier și calciu contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Are un rol benefic asupra digestiei datorită conținutului ridicat de fibre. Conținutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B-6 susține sănătatea inimii. Reduce pofta de mâncare și prelungește sentimentul de sațietate.

Și câte, și mai câte. Există foarte multe preparate din plante care aduc beneficii sănătății noastre. Discuția ar putea să continue la nesfârșit. Scopul nostru este să continuăm să le includem în produsele noastre astfel încât să creăm o varietate delicioasă, sănătoasă și accesibilă de bunătăți din plante.

Tips & tricks

5 idei de mese sănătoase cu bunătăți din plante

1. Budincă de ciocolată cu lapte de soia

Dacă îți este poftă de ceva dulce, recomandăm să alegi un desert gustos și sănătos. Budinca de ciocolată clasică poate fi îmbunătățită cu lapte de soia cu aromă de ciocolată. O altă sugestie ar fi ca în loc de zahăr, să folosești sirop de agave.

2. Snițel cu soia și piure de cartofi

Texturatele din soia pot fi folosite într-o varietate de preparate. Unul delicious, pe care-l recomandăm servit alături de piure de cartofi, este ca bază pentru șnițele.

3. Bruschete cu pastă tartinabilă pe bază de drojdie

Gustările ar trebui să fie nelipsite între mese. O opțiune rapidă și savuroasă este să preparăm bruschete cu pastă tartinabilă pe bază de drojdie, pe care să le ornăm cu ce legume ne fac cu ochiul, sau cu un strop de pesto.

4. Salată de vinete cu maioneză vegetală

Întotdeauna merge o salată de vinete. Adaugă maioneza vegetală Inedit în compoziție ca s-o transformi într-o gustare pe cinste.

5. Cartofi copți cu tofu

Tofu este un produs versatil, mai ales când vine vorba de preparat bunătăți sănătoase. Taie cartofii, încinge cuptorul și pune tofu pe deasupra. Nimic mai simplu și mai delicios.