Una dintre rețetele mele preferate cu soia: chifteluțele, făcute cu produsul meu preferat: texturat de soia granule de la Inedit.
Ingrediente:
- 50g texturat de soia granule de la Inedit
- un cartof mare, fiert
- o ceapă mică tocată mărunt
- 1 ou mare (2 dacă sunt mai mici)
- 3 linguri făină sau pesmet
- ½ legătură pătrunjel tocat mărunt
- sare, piper, boia, condimente pentru carne tocată, toate după gust
Mai întâi ne ocupăm de granulele de soia, pe care le punem în apă și le lăsăm la înmuiat 20 de minute, exact așa cum scrie pe pachet, apoi le scurgem bine de apă, folosind o sită foarte deasă și le apăsam bine bine, până nu mai iese strop de apa. Apoi punem într-un bol mare granulele de soia, cartoful fiert, dat pe răzătoare, oul, ceapă, făină sau pesmetul, pătrunjelul și condimentele. Amestecăm bine bine, până avem o pastă bine legată, din care modelăm chifteluțe, așa cum ne plac nouă cel mai mult: mari, mici, rotunde, turtitea¦ cum vreți voi. Le prăjim în ulei încins, ca pe orice chifteluță din lumea asta, până sunt frumos rumenite pe ambele părți, apoi le scoatem pe hârtie de bucătărie, ca să absoarbă excesul de ulei.
De servit le puteți servi fix așa cum sunt, ca și gustări, cu sos marinat, cu piure de cartofi sau păstârnac, într-o lipie, la fel ca pe falafel (chifteluțele din năut) sau într-o tortilla wrap alături de sos picant și salată verde. Oricum le mâncați, vă garantez că o să vă placă și că au toate șansele să între în meniul vostru și nu numai când e vorba de post.