Ideea de dovlecei fierți în lapte de soia mi-a venit de la o rețetă chinezească, la care se folosește Loofah sau Luffa, un soi de castravete, dar care mie, la gust, mi-a adus mai mult cu un zucchini. Așa că m-am gândit că ar merge bine să încercăm așa stir fry-ul și să păstrez laptele de soia, care este oricum un preferat al meu. Așa că am fiert zucchini în băutură din soia simplă de la Inedit și a ieșit o nebunie de supă. Nu e musai să o faceți cremă, puteți să o lăsați așa, cu bucăți mari de zucchini și va fi chiar aspectuoasa, mai ales dacă nu curățați de tot dovlecelul și lăsați și fâșii de coajă. Este pentru prima data când fierb băutură din soia Inedit și s-a comportat foarte bine, v-o recomand cu drag.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2-3 linguri ulei de susan sau floarea soarelui (cel de susan e mai indiccat pentru stir-fry)
  • 5-6 căței de usturoi tăiați felii subțiri
  • 2 zucchini medii
  • 250ml (o cană) băutură din soia de la Inedit
  • sare și piper după gust

Într-un wok, la flacără mare, încingem uleiul și prăjim usturoiul câteva secunde. În rețetă originală de supa chinezească usturoiul era destul de crocant, rumenit, eu însă am evitat asta pentru că mi s-a părut prea amar. Îl putem rumeni un pic pic pentru că arată mai bine supa, mai ales dacă alegeți să nu o dați prin blender și să o serviți așa cum e. Peste usturoi punem dovlecelul, curățat de coajă din loc în loc și tăiat cuburi mari. Le sotam împreună 1-2 minute, apoi adăugăm băutura din soia și lăsăm să fiarbă la foc mediu, 5-6 minute sau până dovlecelul e moale. Dacă vreți să serviți supă fără a o da prin blender, puteți să lăsați dovlecelul ușor crocant, ”al dente”. Potrivim de sare și piper și dăm totul prin blender.

Puteți servi supă cu sos de soia de la Inedit, crutoane sau dacă o lăsați să fiarbă mai mult, încât să scadă și să se îngroașe laptele de soia, supa cremă de zucchini va ieși mai groasă și este perfectă ca și dip pentru legume, biscuit, nachos.